Intermittent Fasting

– bijgewerkt op 03 november 2020 –

Intermittent fasting is een vorm van afwisselend vasten. Bekende vormen van intermittent fasting zijn om de dag vasten en periodiek vasten.

Intermittent fasting kan gunstige gezondheidseffecten hebben en effectief zijn voor gewichtsverlies. Het is niet bekend of het gewichtsverlies op de lange termijn doorwerkt. Langetermijneffecten op gezondheid zijn onvoldoende bekend.

Wat is het?

keto vet verbranden intermittent fasting

Bekende vormen van intermittent fasting (afwisselend vasten) zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Om de dag vasten houdt in dat je de ene dag heel weinig eet (minder dan 25% van je energiebehoefte) afgewisseld met een dag waarop je alles mag eten. Periodiek vasten houdt in dat je 1 tot 2 dagen per week vast en 5 tot 6 dagen per week niet. Daarnaast heb je ook nog vasten gedurende een bepaald aantal uren per dag. Een bekend voorbeeld hiervan is de ramadan.

Er zijn verschillende vormen om te vasten:

  • Om de dag vasten: Op de dag dat je vast eet je heel weinig, zo’n 500 tot 600 kilocalorieën. Dit is voor de meeste mensen minder dan een kwart van wat je normaal eet. Dit wissel je af met een dag waarop je alles mag eten.
  • 5:2-methode: Je vast 2 dagen per week en wisselt dit af met 5 dagen gewoon eten.
  • 16:8-methode: Je vast 16 uur per dag en mag de andere 8 uur wel eten.

Kun je afvallen met intermittent fasting?

keto vet verbranden intermittent fasting

Met intermittent fasting kun je afvallen, mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten. Dit is vrij logisch omdat je met om de dag vasten meer dagen per week een lage energie inname hebt. Het is niet bekend of mensen na langere tijd het verloren gewicht nog steeds kwijt zijn.

Bepaald onderzoek liet zien dat 2 dagen vasten er meestal niet voor zorgt dat je de rest van de week extra veel gaat eten. Dit verklaart waarom je ervan af kunt vallen. Je eet in de ‘vastweek’ in totaal minder calorieën dan normaal.

Goed voor je lichaam?

keto vet verbranden intermittent fasting

Het lijkt erop dat intermittent fasting een gunstig effect kan hebben op sommige waarden in het bloed. De triglyceridenconcentratie (vetten in het bloed) daalt in veel studies en hangt samen met de hoeveelheid gewichtsverlies. Een daling in totaal cholesterol en LDL-cholesterol wordt in sommige onderzoeken wel gevonden en in andere niet. Mogelijk is dit afhankelijk van het cholesterolgehalte aan het begin van de studie. De bloeddruk lijkt te verlagen als er ook voldoende gewichtsafname plaatsvindt.

Waarom koolhydraten?

Koolhydraten geven je energie om te denken, praten, bewegen, enzovoorts. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Als je door, bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet, te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam eiwitten als energiebron. Aan volwassenen adviseert de Gezondheidsraad om 40 tot 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Voor kinderen gelden iets andere getallen.

Een gezond gewicht, cholesterol en een goede bloeddruk verlagen je risico op hart- en vaatziekten. Er is onderzoek gedaan naar het effect dat afwisselend vasten heeft op een aantal bloedwaarden en de bloeddruk. Er is nog meer onderzoek nodig, maar de resultaten lijken positief:

schema
  • Vetgehalte: in veel studies was te zien dat de hoeveelheid vetten in het bloed (triglyceriden) daalt, waarschijnlijk doordat je afvalt.
  • Cholesterol: in sommige studies daalde het totale cholesterol en LDL-cholesterol, maar in andere studies weer niet. Mogelijk hangt dit samen met je waarden aan het begin van de studie.
  • Bloeddruk: de bloeddruk kan lager worden, vooral als je ook voldoende gewicht verliest.

In combinatie met bijvoorbeeld het keto dieet en daarvan afgeleide recepten, werkt intermittent fasting heel goed. Het brengt jouw lichaam in no time in een staat van ketose waarbij je jouw lichaam forceert om vet te gebruiken als brandstof. Mocht je niet bekend zijn met Keto en het dieet of nog meer willen weten, laat je dan eens volledig informeren over het Keto dieet en de Keto Revolutie.

Om intermittent fasting te combineren met specifieke recepten, kijk dan eens naar deze heerlijke Keto recepten. Er komen overheerlijke recepten aan bod, die heel lekker zijn en tevens goed zijn voor jouw lichaam.

Gebruik je verstand bij intermittent fasting

Gegevens over de langetermijneffecten van intermittent fasting op gezondheid en ziekterisico zijn zeer beperkt. (Zie Chrono-nutrition) Het is dan ook niet mogelijk om aan te geven of intermittent fasting op de lange termijn gezondheidsrisico’s of gezondheidswinst oplevert.   

Wanneer je langere tijd afwisselend vast, dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt op de dagen dat je wel normaal eet. Met intermittent vasten álleen verander je je eetgewoonten niet. Kies een verantwoord eetpatroon waarbij je langzaam afvalt en al je voedingsstoffen binnenkrijgt. Afvallen zonder dieet? Bekijk onze pagina’s over een gezond gewicht en afvallen.

GezondheidGezondheid
gezond verstand

Afwisselend vasten is minder geschikt voor:

  • mensen met aanleg voor eetstoornissen
  • mensen die zich snel niet lekker voelen als ze een tijd niet eten
  • zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • mensen met te lage bloedsuikers (hypoglycaemie)

Niet iedereen kan veilig een paar dagen vasten. Vooral voor mensen met diabetes is dit minder geschikt. Als je diabetes hebt en op deze manier wil afvallen, overleg dan altijd met je arts.

Andere websites die gaan over intermittent fasting en bijbehorende aspecten:

Andere afvalmethodes: Droog trainen protocol vrouwen en afvallen met keto

Uiteraard zijn er ook andere afvalmethodes die wellicht beter bij jou zouden passen. Op de volgende pagina’s worden deze methoden verder behandeld:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.