– bijgewerkt op 03 november 2020 –
Afvallen met het keto dieet? Of het keto dieet bij je past is op voorhand niet te zeggen. Iedereen heeft een individueel metabolisme, een ander lichaam en andere wensen en eisen. Dan hebben we het nog niet eens over de levensstijl en smaak. Het keto dieet werkt op een wat andere manier dan de reguliere diëten die je op het internet tegenkomt. Voor mensen met overgewicht en die risico lopen op chronische aandoeningen is het een geschikt dieet. Dit hebben verschillende onderzoeken aangetoond. Het keto dieet is beter dan een dieet met weinig vetten en een klein aantal calorieën per dag.
Hoe werkt het?
Bij het keto dieet verminder je de koolhydraten waardoor de glycogeen-voorraden leeg raken en niet meer bijgevuld worden. De lever begint als reactie hierop met de productie van ketonen. De ketonen worden uit vetten gemaakt en komen in het bloed terecht. Als dit gebeurt dan gebruikt het lichaam vetten voor energie. Zelfs delen van de hersenen kunnen ketonen als energie gebruiken. Als dit proces in gang is gezet dan is er sprake van ketose: een toestand van het lichaam waarbij vetten verbrand worden.
Lange termijn afvallen
Het keto dieet is niet alleen afvallen voor de korte termijn bedoeld maar kan voor een langere periode gevolgd worden tot je ideale gewicht bereikt is. De eerste resultaten zijn al binnen een week zichtbaar maar als volledig wilt profiteren van de voordelen van ketose dan is het vereist om het dieet langer te volgen. Dit vraagt wel om wat discipline omdat je je moet houden aan het dieet. Als dit lukt dan kun je voor langere tijd gewicht verliezen.
Fase 1
Om in ketose te raken is het nodig om de hoeveelheid koolhydraten tot een minimum te verlagen. Normaal gesproken gebruiken de cellen in je lichaam glucose als voornaamste energiebron. Wat veel mensen niet weten is dat er ook andere energiebronnen zijn. Daarom spreekt men ook over vet “verbranden”. De vetten kunnen ook gebruikt worden als energiebron. Als dit gebeurt dan maakt je lever meer ketonen aan die ook voor energie benut kunnen worden.
Waarom minimale koolhydraten?
Koolhydraten geven je energie om te denken, praten, bewegen, enzovoorts. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Als je door, bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet, te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam eiwitten als energiebron. Aan volwassenen adviseert de Gezondheidsraad om 40 tot 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Voor kinderen gelden iets andere getallen.
Hoeveel je precies moet verminderen verschilt per persoon. Het is een individuele hoeveelheid dat bij niemand gelijk is. Bij de één betekent het maximaal 50 gram koolhydraten per dag om in ketose te raken terwijl de ander er al moeite mee heeft met 25 gram per dag. Het Atkins dieet, dat ook van ketose gebruikt maakt, geeft aan dat het aantal koolhydraten verminderd moet worden tot maximaal 20 gram per dag. Dit wordt voor twee weken gedaan zodat er een garantie is op ketose. Nadat de ketose eenmaal bereikt is worden meer koolhydraten toegelaten, maar niet veel meer. Dit gebeurt geleidelijk waarbij je in de gaten moet houden of er nog sprake is van ketose.
Voor wie niet?
Voor veel mensen is het vette eten lekker en dat mag juist veel gegeten worden tijdens het keto dieet. Als je deze voedingsmiddelen echter niet lekker of zelfs vies vindt dan kan het misschien moeilijk zijn om het keto dieet te blijven volgen en het afvallen als gevolg daarvan.
Sporters
Het keto dieet is niet geschikt voor sporters die iedere dag zwaar trainen. Daarvoor levert het keto dieet vaak niet voldoende energie. Afvallen lukt wel maar de prestaties worden aanzienlijk minder. Recreatief sporten is echter wel mogelijk op het dieet, met mogelijk alleen in het begin wat minder energie.
Vegetariërs
Het keto dieet is erg moeilijk voor vegetariërs. Doordat je geen vlees, vis, eieren en zuivel eet blijft er maar heel weinig over wat je dan wel kunt eten. Het keto dieet is een strikt dieet maar als je het als vegetariër wilt volgen dan mag je wel spreken over een superstrikt dieet.
Gezondheidsklachten
Het keto dieet is mogelijk niet geschikt voor personen die bepaalde medicatie nemen. Als je bestaand gezondheidsklachten hebt en wilt beginnen met het ketodieet neem dan eerst contact op met de huisarts.
Artikelen en gerelateerde websites
In dit artikel ben ik in gegaan op afvallen met keto, hoe je dat doet en voor wie het geschikt is. In een ander artikel wordt een combinatie gemaakt tussen enerzijds het keto dieet en anderzijds het intermittent fasting. Laat je meevoeren in de uitvoerige beschrijving van hoe goed deze twee methodes elkaar versterken en wat voor effect dit kan hebben op jouw lichaam. In een ander gerelateerd artikel wordt de lezer helemaal meegenomen in Keto en de Revolutie. Ben je meer iemand van de recepten en het zelf bereiden van de heerlijke maaltijden, laat je dan inspireren door deze overheerlijke keto recepten.
Uiteraard zijn er ook andere websites die ingaan op keto en het afvallen. Zo zijn daar bijvoorbeeld:
- Happyhealth; en
- Nsmbl.nl; en
- Weightwatchers.
Andere afvalmethodes: Droog trainen protocol vrouwen en Keto dieet recepten
Uiteraard zijn er ook andere afvalmethodes die wellicht beter bij jou zouden passen. Op de volgende pagina’s worden deze methoden verder behandeld:
- Maak het je eigen: Overzicht verscheidene soorten intermittent fasting;
- Razend populair: Droog Trainen Protocol Vrouwen;
- Verstandig of niet: Intermittent Fasting;
- Lekker genieten: Overheerlijke Keto recepten;
- Wat is nou eigenlijk Cutten?;
- Afvallen en heerlijk in je vel komen te zitten: Keto dieet en de Keto revolutie.