– bijgewerkt op 03 november 2020 –
Wat is cutten?
Deze term heb je in de sportschool misschien wel eens voorbij horen komen. Maar wat houdt het in? Cutten is eigenlijk niets anders dan het verlagen van je vetpercentage, door jezelf aan een streng voedingsschema te houden. Hierdoor wordt je spiermassa beter zichtbaar. Het verschil tussen cutten en een regulier dieet, is dat je met een regulier dieet vaak ook spiermassa kwijtraakt. Cutten is je voedingsschema zodanig aanpassen dat het verlies van spiermassa minimaal is.
Ook cutten is afgeleid uit het Engels, namelijk van het woord ‘cut’. Zoals je wel weet val je af door minder te eten. Je verlaagt je calorie-inname tot onder je caloriebehoefte. 200 tot 500 calorieën onder je behoefte is voldoende. Met een groter tekort val je sneller af maar verlies je ook veel spiermassa. Als je wekelijks ongeveer een halve kilo afvalt, zit je goed. Tijdens het cutten is regelmatig eten extra belangrijk! Je kan beter 6 kleinere maaltijden eten dan 3 grote. Door regelmatig te eten heeft je lichaam de hele dag voedingsstoffen en voorkom je de afbraak van spieren.
Mocht je geen zin hebben in minder eten dan kan je ook je caloriebehoefte verhogen. Dit doe je door (meer) cardio toe te voegen aan jouw trainingsschema. Behalve extra cardio is het niet nodig om je trainingsschema helemaal om te gooien. Hoewel je geen spiermassa zult aanzetten tijdens het droogtrainen, is het wel van belang je spieren voldoende te prikkelen. Je hoeft niet opeens 100 herhalingen te doen tijdens het squatten. Houd het aantal herhalingen gewoon tussen de 8 en 12. Blijf jezelf wel pushen om alles uit je trainingen te halen.
Om één kilogram vet te verbranden is een totaal calorie-tekort van 7.777 calorieën nodig. Wanneer je een calorie-tekort van ongeveer 500 calorieën per dag aanhoudt, zou je hier 15 à 16 dagen over doen.
Wat is het voordeel van cutten? Is er ook een nadeel?
Kijkend naar cutten, dan zijn er de volgende voordelen:
- Een lager vetpercentage wordt sneller bereikt dan na een bulk fase;
- Als je na een cutfase gaat bulken groei je enorm snel;
- Het zelfvertrouwen is meestal hoger tijdens het cutten doordat minder vet er beter uitziet;
- De spiermassa is beter zichtbaar met een lager vetpercentage.
Ook zijn er nadelen:
- Spierverlies vindt plaats;
- Het is moeilijk om te stoppen met cutten als je weet dat er daarna weer vet bijkomt;
- Je moet veel op het eten letten;
- Je moet cardio doen.
Wat is het effect op het lichaam?
Reken voor jezelf uit hoeveel kilogram (vet) je kwijt wilt en stel een reëel doel. Zo weet je wanneer je moet beginnen met cutten zonder te vroeg te pieken of een crash-dieet met jojo-effect te moeten inplannen. Een groter tekort dan 500 calorieën per dag kan namelijk ten koste gaan van je spiermassa. Op den duur kan dit averechts gaan werken, aangezien je lichaam na het cutten de vetten in extreme mate kan gaan opslaan als reserve.
Is sporten noodzakelijk om te afvallen tijdens het cutten?
Aangezien je door te sporten calorieën verbrandt, zal een sporter sneller een calorie-tekort creëren dan een niet-sporter. Sport is echter geen noodzaak om te cutten wanneer je met je voeding onder je dagelijkse onderhoud blijft. Om spierafbraak te minimaliseren en de spieren te blijven prikkelen, is krachttraining wél aan te raden.
Waarom koolhydraten?
Koolhydraten geven je energie om te denken, praten, bewegen, enzovoorts. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Als je door, bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet, te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam eiwitten als energiebron. Aan volwassenen adviseert de Gezondheidsraad om 40 tot 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Voor kinderen gelden iets andere getallen.
Waarom een koolhydraatarm dieet?
Sommige koolhydraatarme diëten zijn gericht op het verbeteren van bloedsuikerwaarden. Voor mensen met diabetes type 2 kan zo’n dieet onder begeleiding van een diëtist zinvol zijn. Een koolhydraatarm dieet kan ervoor zorgen dat mensen afvallen, als ze minder calorieën binnenkrijgen dan voor het dieet. Afvallen heeft voor mensen met diabetes met overgewicht een positief effect op de gevoeligheid voor insuline.
Veel koolhydraatarme diëten zijn bedoeld om af te vallen. Bekende koolhydraatarme afvaldiëten zijn Atkins, Dukan en Dr. Frank. Andere diëten met relatief weinig koolhydraten zijn het Total Well-being Dieet, Mayo dieet, South Beach, Scarsdale en 17 dagen dieet.
Dan zijn er nog diëten met weinig koolhydraten gebaseerd op het idee dat het gezonder is om bepaalde producten met koolhydraten te mijden. Het Paleodieet is hier een voorbeeld van.
De succesformule van cutten
Calorie-tekort van 300 tot 500 calorieën + ondersteunende supplementen + motivatie + geduld = resultaat!
Cutten is niets anders dan meer verbranden dan je binnen krijgt. Eventueel met behulp van sport om calorieën te verbranden en spierafbraak te minimaliseren. Doe dit geleidelijk, zodat het niet ten koste gaat van je spiermassa. Gebruik supplementen ter ondersteuning van je dieet en ga een stralende (strakke) zomer tegemoet!
Nog meer binnen deze website: Keto, Keto recepten en Intermittent fasting
- Maak het je eigen: Overzicht verscheidene afvalmethodes;
- Je lichaam transformeren: Afvallen met Keto;
- Verstandig of niet: Intermittent Fasting;
- Lekker genieten: Overheerlijke Keto recepten;
- Meest toegepast: Droog trainen protocol voor mannen;
- Razend populair: Droog trainen protocol voor vrouwen;
- Afvallen en heerlijk in je vel komen te zitten: Keto dieet en de Keto revolutie.